domingo, 28 de octubre de 2012

Comunicació audiovisual i/o digital

Podem associar a la comunicació audiovisual o digital la publicitat, els mitjans de informació i comunicació, els documentals...
L'elaboració d'un text per transmetreu visualment o digitalment és la mateixa elaboració com si fos oral o escrit.
A l'hora d'elaborar un text s'elabora una nova idea, moltes vegades les idees provenen de els audiovisuals i poden intervenir factors que no són del tot visibles han de saber si deixar-se o no influenciar.
Per a la comunicació audiovisual i/o digital hem de tenir en compte:
  • El procés d'escoltar, és el procés de reelaboració
  • Cada un connecta amb la seva experiència
  • El receptor acaba de posar un sentit, perquè ho fa des dels seus coneixements previs.
  • El missatge és molt més complex , quan l'escoltem com a públic hem d'estar molt més atents. Aquí parlaríem de la publicitat subliminar , la informació que sense adonar-nos ens pot incitar a comprar un producte o altre creient que és millor, per això nos ens podem deixar enganyar.
"A continuació a la classe vam veure un vídeo d'un senyor anomenat Guillermo Orozco que realitza una aproximació crítica i pragmàtica a les claus educatives dels mitjans audiovisuals.
En aquesta entrevista ens proposa una reflexió i ens ofereix una lectura pedagògica de la comunicació audiovisual a l'era d'Internet.
Un repte per a l'educació i que afecta a tota la comunitat educativa. Entre d'altres, l'especialista en comunicació audiovisual assenyala que la imatge té un codi universal front Internet, en aquest s'han de menester d'uns requisits per a entrar-hi.Cada mitja té un codi i cal preparar-se per a ser audiència i ser crítics envers els mateixos mitjans."

Edu3.cat


Desprès de veure aquest vídeo vam extreure una sèrie de conclusions:



  • Tota producció és una representació
  • En l'àmbit educatiu ,trobem tres actors principals:la família,l'escola i els mitjans de comunicació.
  • Famílies que estan molt de temps fóra de casa o no presten atenció als seus fills , provoca que els fills passin moltes hores a davant de la televisió per distreure´s  per tant s'estan educant amb la televisió i això comporta una gran responsabilitat per part dels mitjans de comunicació.
  • Per a introduir les noves tecnologies en l'educació tradicional, és necessària una *alfabetització digital i/o audiovisual que permeti treure el màxim profit de les noves tecnologies.
  • *L'alfabetització és dominar programes, saber llegir més enllà, saber veure i no només mirar (aprendre a escoltar), poder reconèixer la intenció comunicativa i ha de ser múltiple a les escoles. Per exemple programes de ràdio. 
  • Les noves generacions s'adapten més fàcilment al canvi , tenen la ment més oberta i hi ha menys resistència.
  • Hem de dominar el medi digital com l'audiovisual. 
Per acabar la classe vam veure una sèrie d'anuncis i vam analitzar-hi la seva intenció comunicativa.

L'audiovisual no és només un recurs tecnològic si no que està present com a receptors en el nostre dia a dia. 

INFORMACIÓ EXTRETA DELS APUNTS A CLASSE, VÍDEOS AGAFATS DE LA PÀGINA EDU.3.CAT  I DE YOUTUBE  

Cultura lliure i programari lliure

Per treballar aquests dos conceptes vam analitzar quatre situacions diferents que podrien passar a les aules actualment. I desprès de comentar-les vam trobar-ne diferents solucions per a cada una.

A- El professor d'educació física diu als seu alumnes: "Demà, tothom vindrà a classe amb unes "Nike. Air Force" per poder fer les pràctiques de basquet.

Solució: Que cada un porti les bambes que vulgui però totes amb les mateixes condicions.

B- Som a classe fent un projecte col·laboratiu de ciències i diem als nostres alumnes: Aneu a google, cerqueu imatges sobre la terra, enganxeu-les i comenteu-les en un Word.

Solució: Hi ha imatges lliures d'autors, que no tenen copyright són imatges no protegides per exemple a la pàgina FLICKR.COM  (la gent penja fotografies).

C- Per preparar una classe, el mestre ha confeccionat un fantàstic "PowerPoint" en el que li manquen les dues últimes diapositives, l'envia per correu electrònic als seus alumnes amb la instrucció següent: Obriu el PowerPoint, fet amb la versió 2010, i completeu les dues últimes diapositives amb les dades que falten. La propera setmana el porteu a classe per comentar-lo.

Solució: Fer servir programaris lliures com Google drive o Oppen office. A la pàgina de ha softcatalà.org hi ha una llista de programes lliures que pots modificar-los, programes per escriure, presentacions, fulls de càlcul...

D- El professor, en una excursió, diu als seus alumnes: "Entreu a la botiga de records, agafeu les postals que vulgueu per portar-les als pares"

Solució: Pagar les fotografies o acostumar-nos a fer fotos. 

Per tant podem definir la CULTURA LLIURE com: 
"Moviment social que promou la elaboració i la difusió de la cultura amb uns principis més amplis que els habitualment proposats per les legislacions vigents actuals. Podria englobar-se tota aquella creació, i el moviment que la promou, que advoca per l'elaboració i difusió de cultira d'acord amb uns principis de llibertat equiparables als del programari lliure." Definició extreta de la pàgina http://ca.wikipedia.org/wiki/Cultura_lliure

PROGRAMARI LLIURE: 


"És el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets.
Com que el programari es pot redistribuir lliurement, en general es pot trobar gratuïtament a Internet , o a un cost baix si l'adquirim per mitjà d'altres medis (CD-Rom, DVD, disquets...).
Es pot dir que un programa és lliure si permet les quatre llibertats definides per la Free Software Fundation :
  • La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit (llibertat 0).
  • La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L'accés al codi font és un requisit.
  • La llibertat de redistribuir còpies (llibertat 2)
  • La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar (llibertat 3). Igual que a la llibertat 1, l'accés al codi font  és un requisit.
No s'ha de confondre amb el programari gratuït (en anglès freeware), que inclou en algunes ocasions el seu codi font , encara que no sigui lliure, a diferència del programari lliure, ja que no se'ns asseguren els drets a la modificació i redistribució del programa.

Per tant desprès de veure aquesta definició podem definir breument les diferències entre un programari lliure i un programari convencional.


El programari lliure pot ser modificat, estudiat i copiat sense cap tipus de restricció per qualsevol usuari, podem tenir accès al codi font,  està format per les quatre llibertats que he esmentat abans i menys gent l'utilitza.

I el programari convencional no es pot modificar i es de pagament, no tenim accès al  codi font, priva moltes llibertats als usuaris i molta més gent l'utilitza ja que és més còmode."
Definicions extretes de les pàgines:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Programari_lliure 
http://www.edu365.com/eso/muds/tecnologia/programari2/index.htm


INFORMACIÓ EXTRETA DELS APUNTS DE CLASSE I DEL BLOC DE GTIC http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/?view=magazine
IMATGE AGAFADA DE GOOGLE 

La composició del text

La composició d'un text consisteix en analitzar el procés cognitiu que es fa a l'hora d'elaborar un text.
L'escriptura és un procés no lineal on no es passa de manera ordenada per totes les etapes fins arribar a la redacció final d'un escrit
Etapes : Planificació, Composició i Revisió.



PLANIFICAR

Establir els objectius que volem aconseguir amb el text i dur a terme una estratègia determinada per recollir, seleccionar i ordenar la informació que volem transmetre.
(Què vols aconseguir?) 


  • Reflexionar/ Presa de decisions. Objectiu: Convèncer, persuadir, entretenir, donar plaer, informar. Tot això en un tipus de text. A qui vull, Sobre què vull, Per què vull i Com ho vull escriure? 
  • Recollida d'informació: Pluja d'idees (el que més s'utilitza), Documentació, Seleccionar idees i ordenar (en funció de l'objectiu dels destinataris)
COMPOSICIÓ/REDACCIÓ

Transformar els plans i les idees en llenguatge escrit i oral, és a dir, en un text coherent, estructurat d'una manera determinada i amb uns trets estilístics concrets, tenint sempre en compte  doncs, les característiques de la coherència, la cohesió, l'adequació, la correcció i la variació.
Si hem fet una bona planificació , és més fàcil fer aquesta part.

Estructura del text: 
  • Paràgraf (Un paràgraf: una idea, Un paràgraf: més d'una idea i Més d'un paràgraf:una idea.)  
  • Connectors: 
  1. Conjuncions, preposicions, adverbis i altres paraules.
  2. Funcions dels connectors senyalitzar, organitzar, relacionar)
  3. La puntuació (coma, punt i coma, punt, dos punts, punts suspensius, parèntesis, guions, signes d'entonació...)
L'estil:
  • Adequació
  • Claredat
  • Precisió
  • Conclusió
  • Variació
  • Altres consells d'estil
LA REVISIÓ

Revisió de continguts 
  • Coherència
  • Cohesió
  • Adequació
Revisió gramatical i de convencions 
  • Correcció
  • Variació 
INFORMACIÓ EXTRETA DELS APUNTS A CLASSE 

La llengua oral formal

La llengua oral formal no és espontània, hem de saber parlar en públic i això té més tècnica que no pas art. 
Per tant com ha de ser oral hem de ser repetitius ,és a dir,intentar dir una mateixa cosa de diferents maneres per tal de que el missatge arribi a tothom .
Trets característics de la llengua oral formal:


  • Trets contextuals
- Caràcter no universal (diferent en els diferents grups, depèn molt del grup social)
- És el que es basa l'aprenentatge escolar (canal escrit).
- Acústica, efímera i produïda en temps real: S'ha d'elaborar sobre la marxa, té més semblança en l'oral, ja que no es pot tornar a elaborar. Compensar aquesta característica d'un altre manera i buscar diverses maneres per dir la mateixa idea. 
- Necessita la redundància perquè quedi clar.
- Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional,semblant a la comunicació oral, provoquen la interacció visual i emotiva. Comparteixen espai i temps i permet interacció/feedback.
  • Trets textuals
- Formal i generalment monologada (un únic responsable, ajuda amb un guió), la interacció provoca emocions i és la clau visual i emotiva de l'èxit de la interacció.
- Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat (el text ha d'estar planificat però hem de deixar lloc per l'espontaneïtat) 
- Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals. No es variada gramaticalment parlant, s'ha de saber que es vol transmetre, dir les idees de manera diferent per ser entesos.Pren pes la gesticulació,m mirades, silencis...
  • Trets lingüístics 
- Paper fonamental dels trets suprasegmentals (tot allò que té a veure en l'elaboració de la frase (exclamacions i interrogacions) No fe un discurs pla. Gran importància en la corba melòdica. Important la situació del emissor davant del públic
- Ocurrència d'elements díctics (elements lingüístics que estan relacionats amb el text i fan referència a l'espai i el temps), interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts (en mitja frase canvies els subjecte o tens un subjecte i canvies el verb i els complements) , el·lipsis (el·lidim /traiem el subjecte), canvis de direcció sintàctica... 


- Correcció normativa i ús de la varietat estàndard (conveccions que regeixen el que dius)



Desprès de veure aquests trets característics de la llengua oral formal vam fer un exercici totes juntes, la mestra va posar a la pissarra, aquestes tres situacions: 
  • Telenotícies
  • Conversa de nens jugant
  • Explicació d'un conte 
Vam haver de buscar les semblances i diferències:


Per últim vam treballar a través d'un esquema/gràfic les diferencies entre el canal oral i el canal escrit.




INFORMACIÓ EXTRETA DELS APUNTS DE CLASSE 

Competència comunicativa

Entenem per competència comunicativa , tot allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç en contextos culturalment significants.
Aprenem a parlar en un grup social en la nostra cultura, hi ha uns cànons establerts de com adreçar-se segons a qui ens dirigim en cada situació per tant el context et marca unes pautes i un bon comunicador les coneix i actua. Té clar que vol aconseguir i darrere de qualsevol acte de parla hi ha una motivació/objectiu.
Si s'assoleix l'objectiu el grau d'eficàcia serà alt.
Per ser mestres que tenim la necessitat de saber-nos comunicar d'una manera el més eficaç possible, aprendre a comunicar obtenint el resultat que nosaltres esperem.

Components de la competència comunicativa:



  • Competència lingüística/gramatical: 
        - Ocupa moltes hores a les escoles, per tant és la que més treballen
        - Fa referència al domini del codi lingüístic
        - S'ocupa dels nivells: fonològic, morfològic, sintàctic, lèxic i semàntic.
  • Competència sociolingüística:
   Fa referència amb el domini dels dialectes i dels registres a diferents nivells.
   - Fa referència a les regles socioculturals d'ús.
   - S'ocupa de la situació dels participants , del propòsit de la interacció( si volem emocionar,    fer riure...) i de les normes i convencions de la interacció (no interrompre, no monopolitzar la conversa...)
  • Competència discursiva:
   - Fa referència a la combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text coherent i cohesionat en qualsevol gènere.

 - S'ocupa de la cohesió de la forma (idees lligades entre elles) i de la coherència en el significat (que les idees entre elles tinguin relació i no es contradiguin) Això es detecta mirant el discurs sencer, cada text té unes formes i unes peculiaritats. 

  • Competència estratègica:

 -Fa referència a les estratègies de comunicació verbal i no verbal.



 - És més efectiva amb l'ús del humor i els exemples, seguint un ordre i amb recursos digitals i audiovisuals.


 - La podem utilitzar per compensar deficiències provocades per limitacions i insuficiències per exemple quan no saps una paraula o per afavorir l'efectivitat de la comunicació (recursos que ajuden a millorar l'efectivitat com l'humor, la entonació, el volum, l'expressió corporal, mirades, pauses...)

INFORMACIÓ EXTRETA DELS APUNTS DE CLASSE

El llenguatge i les llengües

En aquesta classe de COED vam haver de llegir un article sobre: 
TUSON, J. (1984). Lingüística. Barcelona: Barcanova i fer-ne un resum , també vam omplir uns apunts a classe i vaig extreure aquestes conclusions:
El llenguatge és la manera com tot ésser humà expressa el seu pensament a través de la llengua. Una de les coses importants que hem après és que el llenguatge és més que un instrument de comunicació, i que està constituït per senyals i combinacions de senyals que s'organitzen en diversos nivells. És un reflex de com pensem i pot ser: verbal, icònic o visual.
Els humans ens diferenciem de la resta d'éssers vius per la possessió de llenguatge. Tot ésser humà desenvolupa el llenguatge i tots els infants aprenen una llengua sigui d'on sigui es a partir de l'any i mig quan s'especialitza en la seva llengua. 
Cap als 6-7 anys ja s'ha conclòs l'etapa de desenvolupament fonètic.
El llenguatge serà un element bàsic en la constitució del pensament, amb el que fem possible la comunicació gràcies a la reducció i l'ordenació de totes les percepcions que rebem de l'entorn. Va lligat amb el pensament, pensem amb paraules i quan pensem parlem, i a la memòria ja que podem establir connexions entre uns fets i uns altres. Ens permet el diàleg amb nosaltres mateixos (permet l'auto expressió).
El llenguatge existeix sense la llengua i la llengua no pot existir sense llenguatge.
La llengua són un conjunt de signes i lletres que creen els diferents idiomes i que té un paper molt important en la formació de nosaltres mateixos.
Quan parlem de llengua ens podem referir a un punt de vista global o concret , la mateixa cosa es pot dir de moltes maneres. 
Està organitzada en diversos nivells gramaticals: Pragmàtic(discurs o text), el semàntica(oració o paraula), sintàctic (sintagma), el morfològic (morfema) i el fonètic (fonema o so).



INFORMACIÓ EXTRETA DELS APUNTS DE CLASSE, IMATGE DE GOOGLE 

El bon comunicador

Que ha de tenir per nosaltres un perfil d'un bon comunicador o comunicadora?
Vam fer una posada en comú a classe dels diferents perfils de bons comunicadors o comunicadores i van sortir paraules com:
·Fluïdesa, 
·Expressivitat, 
·Saber actuar, 
·Tranquil·litat,
·Gesticulació...
Hi havia un ventall molt ampli i divers de característiques, moltes coincidien, les característiques no són exactes o són una llista tancada sinó que depèn del públic.
També depèn del canal , dels mitjans de comunicació com Twitter o Facebook entre altres.
Les característiques que més exigim per ser un bon comunicador són aquelles que no s'ensenyen , per tant estaríem parlant d'una paradoxa.
Hi ha molta tècnica al darrere. 
Com a futures mestres hem de treballar aquestes tècniques per arribar a  ser uns bons i bones comunicadors /ores ja que haurem de transmetre als nostres alumnes el millor possible tots els nostres coneixements i haurem de parlar habitualment amb els pares i haurem de sentir-nos tranquil·les, segures, expressives amb fluïdesa i sabent actuant en cada moment.
Per treballar aquest aspecte hem de llegir aquest llibre:
"Com parlar bé en Públic de Joana Rubio i Francesc Puigpelat"




Aquest llibre ens permet conèixer, dominar i aplicar l’art de parlar en públic, de tal manera que puguem convertir-nos en bons oradors, habilitat cada cop més necessària en l’àmbit professional.
Ens ajuda a millorar l'expressió oral, donant-nos unes pautes i unes tècniques senzilles i pràctiques que ens permetin expressar-nos amb claredat, facilitat i sense temors, davant un públic nombrós i variat, amb la intenció de transmetre un missatge.

Per finalitzar deixo penjat aquest vídeo que vam veure a classe sobre un bon comunicador, una vegada l'havíem vist vam posar en comú tres característiques que fan a aquest senyor (Ken Robinson) un comunicador eficaç.






Per a mi les característiques que té aquest senyor i que el fan un comunicador eficaç són:
·La mirada: anava mirant al públic
·Mostra de les mans: sense complexes, no s'amaga
·Ús correcte de la veu, i un bon vocabulari.
·Fa servir dades per corroborar el que està dient.


INFORMACIÓ EXTRETA DELS APUNTS DE CLASSE , LA IMATGE L'EXTRET DE GOOGLE I  EL VÍDEO DE LA PÀGINA DE YOUTUBE 

martes, 23 de octubre de 2012

Vídeo i educació

A la classe d'avui hem estat parlant i fent el comentari sobre el primer capítol del llibre de Joan Farrès "Vídeo i educació"
Aquest capítol es dividia en diferents apartats i hem fet el comentari d'alguns d'aquests:


Por al canvi
Estem acostumats a uns tipus de coses i ens costa fer el canvi per exemple de llegir en paper a llegir en ordinador.
Moltes de nosaltres comentàvem que ens havia costat molt més llegir aquest capítol en l'ordinador que si l'haguéssim llegit en paper i que potser ens hem assabentat de menys coses de les que ens haguéssim assabentat llegint en paper.
Però encara que ens consti, ens hem d'adaptar i a mida que passi el temps això per nosaltres ja serà una costum.
Com a futures mestres hem d'estar atentes als canvis que es fan.
Abans els bons mestres no escrivien el que explicaven, avui dia això ja ha canviat ja que els mestres ho escriuen, ho publiquen, ho donen a conèixer...
Hem de tenir una mirada oberta als canvis.

El desfasament en xifres

Aquest apartat ens parla sobre de com s'han introduït les noves tecnologies a les nostres vides.
El 80% de les escoles ja les introdueixen.
També ens fa referència a que el 44% de les persones preferia la televisió al seu pare i el 20% a la mare.
Ja que la televisió no et renya mai , et diverteix, pots canviar quan vulguis...
I es crea un llaç d'afectivitat ja que potser és l'únic que et trobes quan arribes a casa.
La televisió fa companyia.

Un nou home

Les persones tenim dos hemisferis al nostre cervell, el del costat dret que és l'intuïtiu  i controla el costat esquerre del nostre cos i l'hemisferi esquerre que és la part més lògica i intel·lectual.
A l'escola primer t'ensenyen a utilitzar la part lògica/intel·lectual.
Relacionat amb el tema d'abans cal dir que avui en dia els mitjans ens aporten temes més globals com el reconeixement... ha canviat l'equilibri.

Un nou món de conèixer

Quan ens donen mitjans (per exemple un mòbil  canviem la nostra manera de veure el món, canvien les nostres concepcions, canviem nosaltres (som persones diferents).
També hem comentat el fet de analitzar una frase que hi ha una feina prèvia de conèixer les paraules i relacionar-les per tant hi ha un anàlisi gramatical i un anàlisi lògic.
O analitzar un quadre i una pel·lícula en aquest és diferent perquè el nostre cervell no fa la funció d'analitzar.

Un nou llenguatge

Hi ha diferents llenguatges:
Oral: és més seriós i transmet ordre.
Gestual: transmet sentiment més informal
Llenguatge escrit, matèmatic...
I llenguatge audiovusual (imatges en moviment)
L'audiovisual és bo per a transmetre les emocions, les frases donen idees peò també et poden emocionar.
Per tant és molt important transmetre les emocions.

Relació amb el power point:

Amb el power point també puc transmetre idees i emocions , arribaré d'aquesta manera millor en segon quins temes.

Hem vist dos vídeos diferents en el qual un donen més importància a les idees i l'altre a les emocions.

El primer era una breu explicació sobre l'història de Catalunya i explicava la història donant molta importància a les idees però no als sentiments.
Els audiovisuals com hem dit anteriorment han de transmetre emocions i en  per tant en aquest vídeo tenen una idea equivocada.
Aquests tipus s'han de transmetre individualment o en petit grup per recercar informació.
L'error moltes vegades està en intentar transmetre dades que desprès no ens recordem.
http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=18162&p_ex=hist%F2ria%20de%20catalunya

En canvi aquest altre vídeo és totalment diferent:


Edu3.cat

Aquest en canvi és més fàcil de recordar, la música és diferent (més enganxosa), va canviant i en canvi l'altre és igual tota l'estona.
Té informació però no té text. El que ens transmet la informació a través de les imatges i la música.
Les emocions que ens transmet són més suaus, més controlades.
Són els anomenats: Vídeos motivadors.
Es treballen en grup, i es treballen posar-nos en situacions a través de les emocions.
Les emocions ens poden donar molt de peu per a treballar i podríem per exemple treballar el paper de cada personatge.
En el power point fas alguna cosa per remarcar una emoció/sentiment per exepmple posar la foto en to sèpia o posar alguna música o vídeos lents i moviments suaus.
Aquí os deixo el primer capítol d'aquest llibre per si voleu fer-li una ullada.
http://books.google.es/books?id=R42bS1pdfikC&printsec=frontcover&hl=es#v=onepage&q&f=false


INFORMACIÓ EXTRETA DELS APUNTS DE CLASSE ,DEL BLOC DE GTIC http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/?view=magazine
I EL VÍDEO DE LA PÀGINA EDU3.CAT

miércoles, 17 de octubre de 2012

Power Point

El Dijous passat dia 18 d'Octubre de 2012 vam conèixer coses noves del Power Point que no sabíem. 
Després de llegir:
 "12 Propostes d´ús creatiu i multimedial del programa Power Point" n'he extret aquestes conclusions:
El Power Point és una eina o recurs que podem utilitzar per fer presentacions o altres activitats i pot ajudar com a suport textual i suport visual.

Moltes vegades pensem que aquest recurs  ja el sabem utilitzar prou però mai s'en sap prou perquè consta de moltes eines i moltes tècniques.

A vegades a l'hora de fer una presentació ens creiem que el nostre Power Point esta corrercte però potser falta lletra , imatges...
Llavors quan sabem si hem de posar molta lletra o poca? O quan només hem de posar imatges i amb una animació determinada?
Això serà depenen el nostre objectiu, el farem d'una manera o altre.D'aquesta manera cap Power Point estarà més o menys correcte , totes estaran bé depenent el nostre objectiu.
Aquesta eina ha passat de tenir un ús més tradicional a ser cada vegada més creatiu.

Avantatges:

  • Permet incorporar tot tipus d’elements multimèdies com per exemple: imatges, vídeos, so per tal de que sigui més entenedor.
  • Hi ha un guió a seguir. D’aquesta manera és difícil perdre’s.
  • Permet crear esquemes.
  • Permet utilitzar lletres, colors ven variats perquè no sigui tan feixuc.
  • Ens permet que la informació vagi apareixent gradualment per tal de que els oients no desconnectin.Permet la incorporació d'animacions, transicions i hipervincle

Desavantatges

  • Abús de recursos multimèdia
  • Abús de la informació
  • El mestre i el conferenciant tendeixen a llegir la pantalla.
  • L’aula sempre estarà a les fosques si no hi ha un bon sistema de projecció i això pot provocar cansament i desconnexió.
  • Si el text de les diapositives no apareix gradualment fa que l’oient llegeixi tot de cop i vagi a un altre ritme que el de l’orador.
  • Un abús de les animacions i transicions pot fer que el públic només miri els efectes i no escolti.
Com podem utilitzar correctament el power point?
  • Provocant interacció
  • Elements audiovisuals: expressió i treball de les emocions ( molt important, ja que ajuda a comprendre millor l'informació).
  • Facilita la creació i l'aprenentatge cooperatiu.
  • Presentacions estructurades: síntesi i reflexió.
Ús del Power Point en l’àmbit educatiu:
  • Ens permet treballar aspectes de diferents maneres. Per exemple la lectura d’un poema. Podem posar el poema com a recurs textual en la presentació, o bé el mestre pot llegir el poema i utilitzar la presentació com un suport visual.
  • Ens permet interactuar, dialogar amb els alumnes.
  • Podem col·locar-hi llorigons (trampes) i que els nens hagin d’esbrinar on es troben.
  • Podem utilitzar aquesta eina per tal de realitzar una tasca de creació conjunta.
Adjunto el document que vam estar treballant a classe:

jueves, 11 de octubre de 2012

Els wikis

Què són els Wiki i com funcionen?
Una de les grans tasques col·lectives, voluntàries, que està fent l'home avui en dia, és la viquipedia i aquesta és possible, entre molts d'altres factors, per una generositat de l'home i per la mediació d'un software capaç de canalitzar-la correctament. Ens estem referint als wikis. 
Un wiki és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els ususaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaç i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida.
La Wiki més coneguda arreu del món és la: Wikipedia 
Per a saber com funcionen els wikis, visioneu aquest vídeo.




Pedagogia i Wikis

Si voleu veure la vessant educativa dels wikis, podeu llegir el final de l'entrada de Jordi Vivancos al seu bloc TIC o TAC.

http://ticotac.blogspot.com/2007/05/pedagogia-dels-wikis.html


Una sèrie concreta i precisa de virtuts dels wikis


L'article de Jordi Adell: "Wikis y Educación" és una lectura recomanada ja que, per exemple, ens descriu tota una sèruie d'activitats que podem fer a lcase amb un Wiki


http://elbonia.cent.uji.es/jordi/wp-content/uploads/docs/Adell_Wikis_MEC.pdf


Què triem un Bloc o un Wiki?



També podem llegir que en diu Tiscar Lara sobre els Blocs i els Wikis



Exercici a classe: 

Desprès de veure aquesta informació vam posar-nos en grups i vam crear un wiki , allà vam haver-hi de posar-nos un nom i el nostre e-mail, desprès compartir-lo amb les companyes de grup perquè hi poguessin accedir. 













Per començar a escriure has de prémer el botó "Editar" que es situa a la part superior al costat dret.





Una vegada fet això vam començar a parlar sobre un tema en general , i a partir d'aquest tema agafem paraules , les subratllem  i li donem al botó de "Link"








I li donem a "Add Link"
















Quan hem fet això ja podem començar a parlar sobre el tema relacionat amb la paraula subratllada.











Una vegada ja ho tenim llest ho guardem, premem el botó "Save", es recomanable no guardar-ho tot al final si no a mida que anem fent ho anem guardant.


Aquí us deixo la meva adreça de Wikispaces per si voleu fer-li una ullada:

https://www.wikispaces.com/user/my/MariadelCarmenCR


INFORMACIÓ EXTRETA DELS APUNTS DE CLASSE I DEL BLOC DE GTIC http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/?view=magazine


martes, 9 de octubre de 2012

Delicious

Cinc milions de persones ja estan utilitzant aquest servei, que li permet no només guardar els seus millors enllaços: la facilitat per organitzar-los, consultar-los i compartir-los és més que una bona raó perquè vostè decideixi obrir un compte en Delicious. 

Amb el pas del temps, la majoria de persones guarden dotzenes o centenars d'enllaços (links) en la pestanya de “favorits” del navegador dels seus ordinadors . No li passa que quan els van a buscar, moltes vegades no els troba? O no sap en quina carpeta els va salvar o no s'acorda del nom de l'assetjo web?


Delicious, un servei Web 2.0 dissenyat per guardar, organitzar i compartir enllaços en la Web, soluciona aquest problema i ofereix avantatges addicionals. Va ser creat en 2003, i actualment és un servei de Yahoo! utilitzat per 5 milions de persones. Es poden guardar centenars d'enllaços, els quals s'organitzen  en *tags (etiquetes), la qual cosa al seu torn  permet trobar, classificar i compartir els enllaços amb altres persones.

Preguntes mes freqüents:


- Què haig de fer per començar a utilitzar Delicious?
Anar a la pàgina Delicious.com i obrir un compte (gratuïta). Després importar els enllaços que tenim guardats en els “Favorits” del ordinador. Es recomanable identificar cadascun d'aquests enllaços amb tags (etiquetes) , perquè després els pugui trobar.

- Què és això de tags i com utilitzar-los?
Els tags, o etiquetes, són paraules clau que descriuen un enllaç. Si guardem l'enllaç d'un article sobre les eleccions per a president a Colòmbia, podríem agregar els tags “Colòmbia eleccions Uribe 2010 president reelecció”, així tal qual apareixen en aquest exemple, separats per un espai, sense comes. Un tag sempre ha de ser una sola paraula. Quan volem fer d'un nom compost un tag, per exemple, “Buenos Aires”, la recomanació és guardar-ho com “*Buenos Aires”, “Bons.Aires”, “Bons-Aires” o alguna cosa per l'estil. Vostè li pot assignar un nombre il·limitat de tags a un enllaç, però segons*Delicious la mitjana és entre dues i cinc.

- Com s'agrega un enllaç a Delicious?
Un enllaç nou s'agrega des de la nostra pàgina de Delicious clicant el botó de dalt a la dreta: "Add a link"


Què altres avantatges ofereix Delicious?
Vàries. Primer, es pot accedir als nostres enllaços des de qualsevol ordinador. Això és molt útil si viatgem i utilitzem diferents ordinadors per fer un treball.

Segon, ens permet compartir els nostres enllaços amb altres persones. Una vegada  haguem guardat un enllaç en Delicious, podem enviar-ho a altres persones a través d'e-mail, Twitter o directament a través de Delicious a altres usuaris del servei.

Tercer, podem accedir als enllaços d'una persona o institució que respectem. Per exemple, la biblioteca del National Press Club a Washington, DC, té guardats en el seu compte de Delicious prop de 2,000 enllaços que podem consultar.

- Com es busca un enllaç en Delicious?
Fent clic sobre un tag en particular. Per exemple, si femclic sobre “eleccions”, apareixeran tots els enllaços que vam guardar prèviament amb aquest tag. Si després fem clic sobre “Uribe”, apareixen tots enllaços que contenen els tags “Eleccions Uribe”. També es pot fer una cerca de tags des de la casella de cerca.

- Qui té accés als enllaços que jo guardo en Delicious?
Qualsevol persona, excepte els enllaços que nosaltres classifiquem com a “privats”. És recomanable fer públics els enllaços. D'aquesta manera podem col·laborar i intercanviar enllaços amb altres membres de la comunitat de Delicious.

- Existeixen versions de Delicious en espanyol?
No. Desafortunadament no ho han traduït a altres idiomes.



Jo ja tinc el meu compte a Delicious i ara ja puc guardar i compartir els meus enllaços favorits. 


https://delicious.com/maricarmen21/



INFORMACIÓ EXTRETA DELS APUNTS DE CLASSE I DEL BLOC DE GTIC http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/?view=magazine

Google Reader


Google Reader és una senzilla eina que permet redireccionar totes les novetats dels teus webs i blocs favorits a una mateixa pàgina perquè no perdis temps navegant per la xarxa.

En realitat no és més que un magatzem on es van bolcant totes les novetats de les pàgines que tu seleccions o de les cerques que hagis definit. Per a això és necessari que aquestes webs tinguin un RSS , un sistema d'alertes que sol estar assenyalat per la icona ataronjada que pots veure en la part superior dreta d'aquesta mateixa pàgina.

Una vegada creat, el Reader recopilarà automàticament tots els continguts que es vagin publicant. A més, podràs optar per crear una web pública perquè tothom pugui tenir accés a la informació que la teva Reader hagi recopilat.


Aquí deixo un exemple de com utilitzo aquesta eina per afegir-hi un bloc que m'agrada a través de la RSS :

Primer pas: Cerco el bloc que m'interessa per exemple: http://mcarmendvoramar.blogspot.com.es/


Segon pas: Busco a la pàgina la icona taronja de RSS i em poso sobre i clico.


Tercer pas: He d'escollir quin servei he d'utilitzar per visualitzar , serà Google Reader.

 I et va directament a la teva pàgina de Google Reader a la teva llista de subscripcions. 
I això es tot! és una eina molt senzilla i fàcil d'utilitzar i podràs estar actualitzat i veure les ultimes novetats de les teves pàgines webs favorites. 

INFORMACIÓ EXTRETA DELS APUNTS DE CLASSE I DEL BLOC DE GTIC http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/?view=magazine