domingo, 28 de octubre de 2012

La llengua oral formal

La llengua oral formal no és espontània, hem de saber parlar en públic i això té més tècnica que no pas art. 
Per tant com ha de ser oral hem de ser repetitius ,és a dir,intentar dir una mateixa cosa de diferents maneres per tal de que el missatge arribi a tothom .
Trets característics de la llengua oral formal:


  • Trets contextuals
- Caràcter no universal (diferent en els diferents grups, depèn molt del grup social)
- És el que es basa l'aprenentatge escolar (canal escrit).
- Acústica, efímera i produïda en temps real: S'ha d'elaborar sobre la marxa, té més semblança en l'oral, ja que no es pot tornar a elaborar. Compensar aquesta característica d'un altre manera i buscar diverses maneres per dir la mateixa idea. 
- Necessita la redundància perquè quedi clar.
- Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional,semblant a la comunicació oral, provoquen la interacció visual i emotiva. Comparteixen espai i temps i permet interacció/feedback.
  • Trets textuals
- Formal i generalment monologada (un únic responsable, ajuda amb un guió), la interacció provoca emocions i és la clau visual i emotiva de l'èxit de la interacció.
- Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat (el text ha d'estar planificat però hem de deixar lloc per l'espontaneïtat) 
- Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals. No es variada gramaticalment parlant, s'ha de saber que es vol transmetre, dir les idees de manera diferent per ser entesos.Pren pes la gesticulació,m mirades, silencis...
  • Trets lingüístics 
- Paper fonamental dels trets suprasegmentals (tot allò que té a veure en l'elaboració de la frase (exclamacions i interrogacions) No fe un discurs pla. Gran importància en la corba melòdica. Important la situació del emissor davant del públic
- Ocurrència d'elements díctics (elements lingüístics que estan relacionats amb el text i fan referència a l'espai i el temps), interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts (en mitja frase canvies els subjecte o tens un subjecte i canvies el verb i els complements) , el·lipsis (el·lidim /traiem el subjecte), canvis de direcció sintàctica... 


- Correcció normativa i ús de la varietat estàndard (conveccions que regeixen el que dius)



Desprès de veure aquests trets característics de la llengua oral formal vam fer un exercici totes juntes, la mestra va posar a la pissarra, aquestes tres situacions: 
  • Telenotícies
  • Conversa de nens jugant
  • Explicació d'un conte 
Vam haver de buscar les semblances i diferències:


Per últim vam treballar a través d'un esquema/gràfic les diferencies entre el canal oral i el canal escrit.




INFORMACIÓ EXTRETA DELS APUNTS DE CLASSE 

No hay comentarios:

Publicar un comentario